بورسیه تحصیلی
اخذ بورسیه تحصیلی یکی از روش های اپلای به کشورهای خارجی است. این روش مورد استقبال بسیاری از جوانان و نوجوانان در کشورهای مختلف قرار می گیرد. چرا که با افزایش قیمت ارز و هزینه های زندگی بسیاری از افراد توانایی پرداخت هزینه های خارج از کشور را ندارند ولی با اخذ بورسیه برای تحصیل می توانند هزینه های بالای درس خواندن در مراکز آموزشی و زندگی در کشورهای خارجی را پرداخت کنند. با گرفتن بورسیه می توان به صورت رایگان یا با هزینه اندک در کشور مورد نظر تحصیل و زندگی کرد. به جهت علاقمندی بسیاری از جوانان به روش گرفتن بورس برای تحصیل خارج از کشور قصد داریم در مقاله حاضر در خصوص این موضوع و پیرامون آن با شما صحبت کنیم.
بورسیه تحصیلی چیست؟
اعطای کمک هزینه های تحصیلی با توجه به معیارهای گوناگون دانش آموزان و دانشجویان از طرف نهادهای دولتی و خصوصی را بورسیه تحصیلی می گویند. بسیاری از افراد توسط این بورس به خارج از کشور سفر کرده و سپس اقامت می کنند. میزان اعطای هزینه ها با توجه به نیازها و شایستگی های افراد در نظر گرفته می شود. در این روش مرکز آموزشی از فرد هزینه ای دریافت نمی کند. هزینه های تحصیلی توسط بخش های مختلفی از جمله: دولت ها، دانشگاه ها، مراکز علمی و موسسات خیریه پرداخت می شود.
اغلب کشورهای پیشرفته و کم جمعیت نسبت به بورس تحصیلی افراد مستعد اقدام می کنند و هزینه های آنان را برعهده می گیرند. به همین جهت بسیاری از جوانان کشورهای در حال توسعه تمایل به تحصیل در کشورهای پیشرفته را دارند. متقاضیان دریافت بورس تحصیلی در صورت موافقت کشور و دانشگاه مقصد و همینطور مهیا شدن شرایط لازم، می توانند بورس تحصیلی را دریافت کنند. بورسیه تحصیلی به دو روش امکان پذیر است که در بخش بعدی به آنها می پردازیم.
انواع بورسیه های تحصیلی
بورسیه های تحصیلی مختلفی در کشورها وجود دارند، که بعضی از این بورسیه ها توسط دولت کشور مورد نظر پرداخت می گردد. دریافت کردن بورسیه های تحصیلی یکی از بهترین راه ها برای کاهش دادن هزینه های تحصیلی است. نوعی بورسیه تحصیلی به اسم Scholarship وجود دارد، که شرط اصلی دریافت آن نمرات خوب از دانشگاه مورد نظر است. بورسیه ای به نام Fellowship وجود دارد که شرایطی نزدیکی به Scholarship دارد. تشابه این دو مدل بورسیه در این است که هر دو به صورت نوعی "جایزه" به دانشجویان تعلق می گیرد. تفاوت آن ها در قطعی بودن یا نبودن گرفتن بورسیه است. گرفتن بورسیه به صورت قطعی مشخص نبوده اما اسکولارشیپ به صورت قطعی تمام هزینه های تحصیلی دانشجو را پرداخت می کند. یک نوع بورسیه تحت عنوان Awards وجود دارد که معنی پاداش را می دهد. این نوع بورسیه همه نوع پاداش را شامل می شود، ولی این نوع بورسیه تمام هزینه های دانشگاه را پوشش نمی دهد. مبلغ این نوع بورسیه به حساب خود دانشجو واریز می گردد. بورسیه های مختلف دیگری نظیر Grant، Tuition Waiver،Research Assistantship،Teaching Assistantship و غیره وجود دارند. بهترین منبع برای اطلاع از شرایط بورسیه در مقاطع مختلف مراجعه به سایت دانشگاه مورد نظر است.
انواع بورسیه تحصیلی
بورسیه تحصیلی را می توان به دو صورت در قبال فعالیت های جانبی یا بدون فعالیت های جانبی تقسیم بندی کرد. به عبارت دیگر در یک روش فرد متقاضی بورس باید علاوه بر تحصیل فعالیت های جانبی را نیز انجام دهد و در صورتی که فعالیت های مذکور را انجام دهد بورس را دریافت می کند. در نوع دیگر بورس تحصیلی، هزینه های تحصیل فرد دانشجو یا دانش آموز بدون انجام فعالیت های جانبی نیز به او پرداخت می شود. بورسیه های تحصیلی بدون انجام فعالیت جانبی اغلب تمام هزینه های فرد را پوشش می دهند. این نوع بورسیه های همه جانبه را در اصطلاح فول فاند “Full Fund” می گویند.
اخذ بورسیه های فول فاند تحصیلی به دلیل درخواست یا اپلای زیاد دانشجویان سخت و دارای رقابت شدید است. بورسیه هایی که با فعالیت های جانبی به افراد متقاضی تعلق می گیرد نیز انواع مختلفی دارند. به عنوان مثال برخی از آنها به صورت درصدی “Partial Fund” و پولی است و مرکز بورسیه دهنده مقداری از هزینه های فرد را تقبل می کند. با اینکه تمام هزینه ها در این نوع بورس پرداخت نمی شود ولی کمک فراوانی به دانشجویان و دانش آموزان برای پرداخت هزینه ها است. بورسیه تحصیلی در برخی مواقع به صورت سالانه به دانشجو ارائه می شود و جهت تمدید آن باید مجددا درخواست خود را اعلام کرد که جزو بورسیه های بدون فعالیت جانبی محسوب می شوند.
شرایط بورسیه تحصیلی
بورسیه تحصیلی برای دانشجویان در کشورهای مختلف شرایط گوناگونی دارد. شرایط دریافت بورس تحصیلی در ایران برای کشوهای خارجی از این قرار است:
• فرد متقاضی باید توصیه نامه دانشگاه مقصد را دارا باشد.
• داشتن مدرک معتبر زبان مورد نظر مرکز آموزشی مقصد یکی از مهمترین شرایط قبولی اپلای متقاضی است.
• داشتن تمکن مالی لازم جهت پرداخت هزینه های تحصیلی و زندگی در کشور مقصد نیز از شرایط مورد نیاز دریافت بورسیه است.
• یکی دیگر از شرایط اخذ بورس، مدارک تحصیلی و همچنین سوابق کاری مرتبط با رشته تحصیلی مورد نظر است.
• فرد متقاضی باید با کمک رزومه و برنامه تحصیلی و همینطور انگیزه نامه خوب و مناسب، مرکز آموزشی کشور مقصد را برای اعطای بورس تحصیلی به وی متقاعد کند.
• شرایط تحصیلی و سنی فرد متقاضی باید متناسب با رشته و مقطع تحصیلی مورد درخواست باشد.
• هزینه های لازم جهت ارزیابی پرونده اپلای تحصیلی (ادمیشن فی) باید توسط فرد متقاضی پرداخت شود.
• مدارک لازم هویتی، تحصیلی و همچنین مالی برای مرکز مورد نظر ارسال شده باشد.
مراحل بورسیه تحصیلی
جهت اخذ بورسیه تحصیلی باید مراحل مختلفی را طی کرد که در برخی مواقع بسیار طولانی و طاقت فرسا است. به هر فرد باید پایداری و دقت داشته باشد و مراحل دریافت بورس را به درستی طی کند. این مراحل عبارتند از:
• انتخاب کشور و مرکز آموزشی در اولین مرحله قرار دارد. باید انتخاب این مرکز به گونه ای باشد که رشته مورد نظر شما را داشته و به تخصص شما نیازمند باشد. شرایط پذیرش آنها را بررسی کرده و با توانمندی ها و قابلیت های خود مقایسه کنید. در غیر این صورت شما مدت زمان زیادی را بدون نتیجه از دست می دهید.
• تحویل رزومه مناسب و خوب مرحله بعدی از پروسه اپلای تحصیلی است. رزومه باید به زبان خارجی مورد نظر و با دقت بسیار نوشته شده باشد.
• در صورتی که کشور و مرکز آموزشی مقصد رزومه شما را قبول کردند باید مدارک لازم را برای آن مرکز ارسال کنید. با دقت مدارک را جمع آوری کنید تا در کار شما اختلال ایجاد نشود.
• اقدام جهت اخذ ویزا یکی دیگر از مراحل دریافت بورسیه تحصیلی است. دریافت ویزا دارای چند مرحله است که همگی باید به درستی و با دقت لازم انجام شود. مراحلی مانند: مصاحبه، بیمه و تأیید سفارت کشور مقصد.
• مهاجرت و اقداماتی در زمینه خرید بلیط های پرواز و رزرو محل اقامت و غیره همگی در مرحله آخر قرار می گیرند که در زمان مناسب باید انجام شوند.
چه زمانی برای دریافت بورسیه تحصیلی اقدام کنیم؟
بورسیه ها با توجه به اینکه دولتی یا سازمانی هستند در زمان های متفاوتی هم باید برای اپلای آنها اقدام کرد. فرم درخواست بورسیه های دانشگاهی معمولا به صورت مجزا نبوده و می توان آنها را به طور همزمان برای مراکز مورد نظر درخواست داد. اما متقاضیان جهت بورسیه تحصیلی دولتی یا سازمانی در ابتدا باید از طریق سایت سازمان مربوطه نسبت به زمان ثبت نام و همینطور نحوه آن اطلاعات کافی و درست را به دست آورند. لازم به ذکر است از آن جهت که دریافت پذیرش تحصیلی بر بورسیه مقدم است پس متقاضیان ورودی سپتامبر باید تا آخر دسامبر ثبت نام خود را تکمیل و نهایی کنند.
مدارک بورسیه تحصیلی
چنانچه گفتیم برای اخذ بورسیه برای تحصیل در خارج از کشور در ابتدا باید کشور و دانشگاه مقصد را به درستی و با دقت انتخاب کنید. شرایط ساده تر دانشگاه اغلب امکان موفقیت بیشتری را برای متقاضی به همراه می آورد. بنابراین می توان گفت که مدارک لازم جهت دریافت بورسیه تحصیلی برای هر دانشگاهی متفاوت است. ولی به طور کلی می توان گفت که مدارک بورس تحصیلی از این قرار است:
• رزومه تحصیلی مناسب و پربار یکی از مهمترین مدارکی است که باید جهت دریافت بورس تحصیل به دانشگاه مورد نظر ارسال شود. نمرات مناسب، مقطع تحصیلی لازم و شرایط سنی خوب جزو رزومه تحصیلی محسوب می شوند.
• مدارک هویتی لازم نظیر: کارت ملی و شناسنامه فرد متقاضی باید به صورت ترجمه شده و با دقت بسیار تحویل مراکز ذیربط شود.
• مدارک مالی لازم مبنی بر اینکه فرد متقاضی توانایی پرداخت هزینه های تحصیلی و زندگی خود را در کشور مقصد دارد.
• مدرک معتبر زبان خارجی فرد متقاضی با نمره لازم یکی دیگر از مدارکی است که باید توسط فرد ارسال شود.
بورسیه تحصیلی رایگان
چنانچه در بخش های قبلی گفتیم بورسیه تحصیلی به دو شکل به افراد اعطا می شود. در بورس فول فاند فرد متقاضی در قبال کارهای دانشجویی تمام هزینه های تحصیلی و زندگی خود را دریافت می کند. در این شکل حقوق ماهیانه یا سالیانه برای متقاضی در نظر گرفته می شود و دانشجو همانند یک فرد شاغل و سایر مسئولین دانشگاهی حقوق خود را دریافت می کند. مشاغلی نظیر: دستیار آموزشی (TA) و دستیار پژوهشی (RA) دو شغلی هستند که دانشجویان بورسیه تحت نظر اساتید خود حقوق دریافت می کنند. به این ترتیب متقاضی علاوه بر داشتن بورسیه تحصیلی رایگان حقوق مناسبی را نیز دریافت می کند.
چه کسانی می توانند بورسیه تحصیلی بگیرند؟
با توجه به توضیحاتی که ارائه دادیم در می یابیم که برخی از افراد قادر به دریافت بورس تحصیلی هستند. رزومه تحصیلی و کاری پربار و مناسب و همچنین ارائه مدارک لازم می تواند نقش مهمی در اخذ بورسیه داشته باشد. شرایط سنی و مالی خوب و پیشینه موفق کاری و تحصیلی متقاضیان می تواند آنها را در رقابت دریافت بورس پیروز کند.
نمرات بالای تحصیلی، نمره مناسب زبان خارجی، مقالات منتشر شده ISI توسط متقاضی بورس، شرکت در آزمون های خاص مانند: GMAT و آزمون GRE، داشتن اختراعات مختلف و ثبت آنها برخی از ویزگی های کسانی است که موفق به اخذ بورسیه تحصیلی می شوند. بورسیه تحصیلی یکی از راه های مهاجرت افراد به کشورهای خارجی است. از طریق بورس تحصیلی همه یا برخی از هزینه های تحصیلی و زندگی دانشجو توسط دولت یا سایر موسسات و افراد پرداخت می شود. بورس های تحصیلی به دو صورت با انجام فعالیت های جانبی و بدون انجام فعالیت های جانبی است. بورس های فول فاند در اصطلاح به بورسیه های تحصیلی اطلاق می شود که همه هزینه های دانشجو از طرف دولت یا سایر مراکز پرداخت می شود.
برخی از دانشجویان بورسیه با انجام فعالیت های جانبی از قبیل: دستیار تحقیق یا دستیار تدریس زیر نظر اساتید مشغول به کار می شوند و مانند سایر افراد مسئول حقوق دریافت می کنند.